Tuesday, February 14, 2012

cheese, beer and mustard pull-apart bread. käse, bier und senf "pull-apart" brot.






 a hearty smell
fills me up


with notes
of warmth.

i pull apart
a crispy crust

gives birth
to sticky, soft sheets.

nestled inside, 
spice and liquid cheese

i breathe in
and take a large bite.

...

i love yeast doughs.
yes, indeed-y i do.
especially warm out of the oven.

i always rather bake sweet than savory.
i'm just that kind of dessert person.

pull-apart bread has been popping up on the internet for quite some time almost everywhere.
lots of blogs have featured a recipe for this style of bread.

and then i read smitten kitchen's recipe for a cheddar, beer and mustard pull-apart bread.
it sounded so intriguing - i had to try it.
simplifying it here and there, but essentially keeping the spirit.

truth be told, i ate too much of it.
it was just too good.

...

cheese, bier and mustard pull-apart bread

adapted from this recipe from smitten kitchen

bread:

  60g unsalted butter
150ml beer
330g all-purpose flour
40g rye flour
  30g granulated sugar
  42g fresh yeast
  4g table salt
2 large eggs, at room temperature

filling:

  45g unsalted butter
1 tablespoon Dijon or a mustard of your choice
1 1/2 teaspoons Worcestershire sauce
Dash of hot sauce
1 teaspoon mustard powder
1 teaspoon paprika
1/2 teaspoon salt
Several grinds black pepper
200g shredded cheese (i used a sharp chili-gauda cheese)

make the dough:
soften butter.
add the butter, flours, sugar, yeast and salt into a mixing bowl or your kitchen machine.
warm the beer to about 35-38 degrees celcius.
pour the beer into the flour mixture and knead, or let knead, for 5 minutes.
add a few dashes of flour if the dough is too sticky.
oil a medium/large bowl and transfer dough to it.
cover loosely with plastic wrap and set aside for 20-30 minutes.
meanwhile, prepare fillings.

make the filling:
melt the butter, add the mustard, worcestershire and hot sauce until smooth.
set aside.
in the bottom of a medium bowl, stir together mustard powder, paprika, salt and several grinds of black pepper.
add shredded cheddar and toss until grated strands are evenly coated with spices.


assemble the bread:
either coat a 9-by-5 loaf pan lightly with butter or a nonstick spray and set aside.
turn dough out onto a well-floured counter and roll the dough into a large rectangle, making sure it doesn’t stick to the counter by lifting sections and re-flouring the counter as needed.
brush the butter-mustard-worcestershire mixture evenly over the whole surface, right up to the edges. cut the dough crosswise into 5 strips.
sprinkle the first one evenly with a heaping 1/4 of the grated cheese.
gently place another strip on top of it, coat it with another heaping of cheese, and repeat with remaining strips until they are stacked 5-high and all of the cheese is used.
with your very sharpest serrated knife, gently cut your stack into 6 to 7.
arrange stacks of dough down the length of your prepared loaf pan.
loosely cover the pan with more plastic wrap and set it aside to rise again for 15-20 minutes. meanwhile, preheat your oven to 350 degrees.
bake loaf for 25 to 30 minutes, until puffed and brown.
transfer it to a wire rack and let it cool for 5 minutes before flipping it out onto a serving plate/cutting board.
Loaf “pulls” apart the easiest when it is hot or warm. If it has cooled beyond the point that the layers wish to easily separate, simply serve it in thin slices. 

...

 ein herzhafter duft
füllt mich

mit tönen
der wärme.

ich ziehe auseinander
die knusprige kruste

es entstehen
klebrige, weiche blätter.

daran geschmiegt, 
würze und flüssiger käse

ich atme ein
und nehme einen grossen biss.

 ...

ich liebe hefe teige.
oh jajaja, das tue ich.
warm aus dem ofen, besonders gerne.

ich würde immer lieber was süsses als was herzhaftes backen.
anscheinend bin ich einfach ein nachtisch mensch.

"pull-apart" brot, also brot zum auseinanderziehen, taucht seit einiger zeit immer mehr im internet auf.
viele blogs haben einen solchen beitrag gebracht.

und dann habe ich smitten kitchen's rezept für cheddar, bier und senf "pull-apart" brot gesehen.
es hat sich so interessant angehört - ich musste es einfach probieren.
ich habe es hier und da vereinfacht, aber generell den geist des rezept gewahrt.

um ehrlich zu sein habe ich davon zu viel gegessen.
es war einfach viel zu gut.

...

käse, bier und senf "pull-apart" brot

basierend auf diesem rezept von smitten kitchen

brot:

60g ungesalzene butter
150ml bier
330g mehl
40g roggen mehl
  30g zucker
  42g hefe
  4g salz
2 eier

füllung:


  45g ungesalzene butter
1esslöffel senf
1 1/2 teelöffel worcestershire sauce
prise tabasco
1 teelöffel senfpulver
1 teelöffel paprika
1/2 teelöffel salz
prise schwarzer pfeffer
200g geriebener käse (ich habe einen scharfen chili-gauda benutzt)

mache den teig:
mache die butter weich.
füge die butter, die mehle, den zucker, die hefe und das salz in eine rührschüssel oder küchenmaschine.
wärme das bier auf 35-38 grad celsius.

giesse das bier in das mehl gemisch und knete, oder lasse es kneten, für 5 minuten.
füge ein wenig mehl hinzu wenn der teig zu klebrig ist.
fette eine schüssel und gebe den teig hinein.
decke es locker ab und lasse es 20-30 minuten gehen.
stelle in der zwischenzeit die füllung her.

mache die füllung:
schmelze die butter und vermische diese mit dem senf, der worcestershire sauce und dem tabasco.
stelle es beiseite.
in einer mittelgrossen schüssel, vermische das senfpulver, das paprika, das salz und den pfeffer.
füge den käse hinzu und mische diesen mit den gewürzen.

stelle das brot zusammen:
fette eine kasten form und stelle diese beiseite.
auf einer gut bemehlten oberfläche, rolle den teig auf ein grosses rechteck aus.
pinsele dieses komplett mit dem buttergemisch aus und schneide den teig in 5 streifen.
bestreue den ersten streifen mit 1/4 des käses.
platziere den nächsten streifen darauf, bestreue den streifen mit käse und wiederhole diesen vorgang mit den restlichen teigstreifen.
mit einem scharfen brotmesser, schneide den stappel in 6-7 stücke.
lege diese stücke hochkant in deine kastenform.
verdecke die form weitere 15-20 minuten zum weiteren aufgehen des teiges.
heize in der zwischenzeit deinen ofen auf 350 grad celcius vor.
backe das brot für 25-30 minuten, oder bis es deutlich aufgegangen und gebräunt ist.
lasse es 5 minuten auskühlen bevor das brot vorsichtig aus der form geklopft wird und auf eine platte gestellt wird.
am besten kann man das brot im warmen zustand auseinanderziehen, wenn es zu kalt geworden ist kann man das brot in streifen schneiden.